Vägen till en god hälsa

Hälsa

Vanligaste orsakerna varför man inte blir gravid

pregnant_132280757

Att kämpa att bli gravid kan vara mentalt och fysiskt utmattande. Det skapar stress i förhållandet och kan leda till många bråk. Man ska veta att även om man har svårt att bli gravid betyder det inte alltid att man är oförmögen att få barn. 

Det finns flera saker i ens miljö och kropp som kan försvåra en graviditet och som man kan åtgärda genom ändrat beteende eller val.

En sak man kan kolla upp på en gång är om man har några könssjukdomar. Klamydia smittar väldigt lätt men har inte kännbara eller synliga symptom. Därför kan man gå med sjukdomen i flera år utan att den behandlas. I värsta fall kan den blockera äggledarna och då behöver man få antibiotika för att tillfriskna. Det finns tester man kan beställa av Landstinget och testa sig själv i hemmet.

En annan vanlig orsak är alkohol och rökning. Båda dessa saker påverkar fertiliteten på män och kvinnor. Så även om kvinnan inte röker kan det vara svårt att bli gravid om hennes partner är rökare. Det bästa man kan göra för sin fertilitet och allmänna hälsa är att sluta röka och endast inta alkohol vid speciella tillfällen eller inte alls.

Båda parterna kan också få minska fertilitet genom fel kost. Om man mest konsumerar fett och socker, något som är väldigt vanligt i dagens samhälle, kan man få näringsbrist och då orkar inte kroppen hålla fertiliteten på topp. Det finns kosttillskott för män och kvinnor som ger det dagliga behöver av vitaminer, antioxidanter och mineraler. Hos Graviditetskollen ser man att tillskotten även är uppdelade utefter kön eftersom kvinnor behöver mer järn och zink än män för att må bra och öka fertiliteten.

Sedan kan det vara så simpelt att man har samlag vid fel tillfällen. Om kvinnan inte har ägglossning blir det inget barn. Man kan köpa hem ägglossningstest som visar om kvinnan har ägglossning eller inte. Det är mycket enklare än att försöka räkna ut själv vilka dagar kvinnan är som mest fertil.