Vägen till en god hälsa

Hälsa, Skönhet

Ta hand om fötterna

shutterstock_268855238

Trots att vi varje dag belastar fötterna med hela vår kroppsvikt, går många kilometer och sliter på våra fotsulor, glömmer de flesta av oss bort att ta hand om fötterna. Att vårda fötterna är viktigt för att undvika fotproblem som nageltrång, förhårdningar och svamp.

Det kanske verkar tråkigt eller jobbigt att fixa fötterna, men det är faktiskt inte särskilt mycket som krävs. För att kunna rå om fötterna är det bra om huden är mjuk. Till att börja med kan du alltså tappa upp ett härligt fotbad. Ha gärna i lite badsalt för en mer spaliknande upplevelse. När fötterna varit i badet en stund kan du massera fossingarna med händerna. Ha på dig ett par skrubbhandskar för bäst effekt.

Efter badet kan du fila fötterna, men kom ihåg att ta det försiktigt. Om du filar för intensivt kan eventuella förhårdnader faktiskt bli värre. Det kan vara lite jobbigt att fila med en vanlig fotfil, men det finns även bra elektriska fotfilar att hitta i butiker på nätet. Elektriska fotfilar drivs av vanliga batterier, så se till att inte använda filen i vatten. Det enda du behöver göra med den elektriska fotfilen är att hålla den mot förhårdnader och hälen, så blir du snabbt av med den hårda huden. Använd filen när du känner att det behövs, så kommer du få lena fötter på bara några minuter.

Efterbehandling

Efter att du filat dina fötter är det dags för insmörjning. Satsa gärna på en fet fotkräm att använda över hela fötterna. Om du vill fixa till naglarna kan du smörja in nagelbanden med mjukgörande olja. Efter en stund kan du försiktigt peta bak nagelbanden där det behövs. Om du vill kan du klippa och fila naglarna och även måla dem i en fin färg. Om du har väldigt torra fötter kan du smörja in dem ordentligt med kräm innan läggdags och sedan trä sockor eller påsar på fötterna som du sedan sover med. Nästa morgon kommer du ha babylena fötter.