Vägen till en god hälsa

Hälsa, Ögon, Skönhet

Se bättre

Synfel är relativt vanliga i Sverige. Vår syn förändras gradvis och även om man har perfekt syn som tonåring och ung vuxen kan man drabbas av försämrad syn när man blir äldre. Därför är det viktigt att regelbundet kontrollera synen – särskilt om man börjar märka att man ser sämre. Har man väl utvecklat ett synfel finns många sätt att åtgärda detta.

Glasögon

Den klassiska lösningen för personer med synfel är glasögon. Det här är också det effektivaste sättet att korrigera alla typer av synfel. Glasögon har på senare år blivit trendiga och för den som behöver dem finns en mängd olika stilar att välja mellan. Nackdelarna med glasögonen är framförallt att de blir svåra att se genom då det regnar, samt att det inte går att använda dem för vattensporter. Simmar man kan man införskaffa simglasögon med styrka. En annan nackdel är att man också behöver solglasögon med styrka, samt att det är relativt osmidigt att byta mellan de två.

Linser

Kontaktlinser är ett populärt alternativ för de som behöver synkorrigering. Det finns både hårda och mjuka kontaktlinser och de senare är vanligare i Sverige. Moderna linser kan korrigera de flesta synfel. De bör bytas ut regelbundet och man kan välja mellan dagslinser, månadslinser, kvartalslinser och halvårslinser. Förr behövde man gå till optikern för att köpa linser men numer kan man beställa linser på nätet. Linser är populära eftersom de är så smidiga att använda. Nackdelen är att risk för ögoninfektioner finns om man inte sköter hygienen ordentligt.

LASIK

LASIK är en laserbehandling som kan korrigera vissa synfel, exempelvis översynthet och närsynthet. Endast de som har fyllt 20 år och har haft en stabil syn under de senaste två åren kan låta operera sig. Efter utförd operation slipper man normalt använda glasögon eller linser och återfår en förhoppningsvis perfekt syn. Det finns dock vissa risker och dessa innefattar bland annat att synfelet kvarstår, samt att man får besvär med bländningar och dimmig syn. Dessa brukar som regel försvinna men vissa får bestående problem.