Vägen till en god hälsa

Hälsa

Saker du måste sluta med nu

shutterstock_186284441

Vi har alla våra ovanor. En del av dem är riktigt dåliga för hälsan medan andra kan man ha överseende med. Idag tänkte vi prata om sakerna som man ska överge på en gång för att få ett bättre och mer hälsosamt liv. 

Rökningen

Att röka förkortar ditt liv avsevärt och leder till komplikationer senare i livet. Saker som lungcancer, hjärtproblem och KOL är vanligt bland långtidsrökare.

Att sluta är tufft, det är ett starkt beroende och man kan behöva hjälp. I övergångsperioden från rökare till ickerökare kan man använda sig av e-cigaretter som ger nikotin genom vattenånga.

Överdriven alkoholkonsumtion

Du riskerar inte bara att bli beroende av alkoholen, kroppen måste också kämpa hårt (speciellt levern) för att hålla dig i form. Överdrivet drickande kan i värsta fall leda till skrumplever vilket betyder levertransplantation.

Att dra ned på drickandet handlar om viljestryka, om du inte klarar att vara utan alkohol en vecka eller månad, kan det vara tecken på ett beroende. Då måste man få specialisthjälp och ett starkt stödnätverk som hjälper en genom det.

Vara soffpotatis

Man behöver inte vara smal och väga 60 kilo för att vara hälsosam. Man kan vara lite överviktig och fortfarande i god form. Det är inte förrän man klättrar över 30 i BMI och har stort midjemått som riskerna för hjärt- och kärlsjukdomar ökar gentemot deras smalare motpart.

Vi är skapta för att äta vad som helst, vilket vi också gör. Men vi är också skapta för att röra oss. Dagens stillasittande vardag och arbete gör oss inga tjänster. Försök att få in mer rörelser i vardagen. Ta med barnen och simma tre gång i veckan eller ta lugna kvällspromenader där du får slappna av och vara ifred. Hitta ett schema och en aktivitet som passar dig och skapa en ny rutin som inte handlar om att sitta still.