Vägen till en god hälsa

Hälsa

Progesteron – graviditetshormonet

1626667-pregnancy-test

Progesteron är ett mycket viktigt hormon både när det kommer till att bli gravid och under själva graviditeten. Här tittar vi närmare på vad det gör, hur det bildas och vad man kan göra vid brist på hormonet.

I grund och botten säger man att progesteron förbereder för graviditeten och sedan håller fostret vid liv. Ämen bildast i gulkroppen av pregnenolon, ett prohormon som bildar det första steget i steroidsyntesen för bland annat könshormoner. Gulkroppen producerar stora mängder progesteron under mensen och är huvudsakligen ansvarig för att äggen släpps från äggledarna. Om befruktning sker under denna tid fortsätter denna produktion i några veckor till. Detta gör så att ägget kan fastna, men även ser till att menstruationen uteblir under resten av graviditeten.

Både progesteron och östrogen förbereder livmoderslemhinnan att ta emot ett egg och progesteronet fortsätter att se till att hinnan inte stöter bort ägget.

Ett tydligt tecken på att en kvinna har för låg progesteronhalt i förhållande till sin östrogenhalt är en menscykel på över 28 dagar. Obalans mellan dessa två hormoner är en ganska vanlig anledning till barnlöshet idag. Det är rekommenderat att man söker hjälp av experter om man har en obalans mellan dessa, att sträva efter en gynnsam hormonbalans är något som alla borde göra, oavsett om de planerar på att bli gravid eller inte.

Man kan även lida av låg progesteron, vilket även kan bero på hög prolaktin. Det är också vanligt för kvinnor i 35-års åldern att få mer oregelbunden mens och utebliven ägglossning. I situationer som dessa är det vanligt att ta hjälp av medel som bioidentiskt progesteron, som man kan köpa från butiker som Graviditetskollen, denna är i form av en kräm man applicerar på områden där huden är något tunnare, till exempel insidan av armen. Som med alla andra mediciner är det viktigt att följa anvisningarna vad gäller dosering och frekvens.

Det finns även tecken på att c-vitamin och vitamin B6 kan vara progesteronhöjande.