Vägen till en god hälsa

Hälsa

Naprapati hjälper dig till en smärtfri vardag

Naprapat

Är du en av alla de svenskar som upplever problem med smärtor och stelhet i leder och muskler? Då kan det vara värt att fundera över att uppsöka en naprapat. Behandlingsmetoden är ofta mycket effektiv när det gäller att få bukt med ryggbesvär, ömmande höfter och smärta i nacke och axlar.

Om du upplever att du har problem med ovanstående besvär kan du läsa mer om naprapati, olika behandlingar, användningsområden och rekommendationer från utbildad sjukvårdspersonal hos 1177 Vårdguden.

Viktigt att gå till en professionell naprapat

Inom massagebranschen och andra behandlingsformer finns det många duktiga yrkesutövare men tyvärr också en hel del mindre seriösa personer. Det samma gäller för naprapater. Naprapat är dock ett yrke som man endast får utge sig för att ha om man genomgått en godkänd utbildning och på så sätt blivit legitimerad naprapat. Socialstyrelsen och Svenska naprapatförbundet är ansvariga för legitimeringen och kan informera om vilka naprapater som faktiskt är legitimerade. För att komma i kontakt med en riktigt bra och professionell naprapat kan man kontakta etablerade firmor som till exempelvis Naprapatlandslaget. De har kliniker runt om i hela landet där det jobbar erfarna och kunniga naprapater. De har hela 40 olika kliniker, vilket därmed gör dem till världens största naprapatkedja.

Så går det till

Innan naprapaten påbörjar behandlingen sätter man sig ner och går igenom de problem som upplevs och vad som kan tänkas ligga bakom den. Ofta beror den här typen av problem på till exempel stress eller att man sitter fel på arbetet. Efter detta utför naprapaten en noggrann undersökning. Själva behandlingen utförs oftast medan patienten ligger på en brits och naprapaten bearbetar de olika problemområdena med massage och böj- och töjningsövningar. Beroende på problem tar en behandling mellan 30-50 minuter. Ofta krävs det flera, på varandra följande, behandlingar för att komma till rätta med problemen och bli av med smärtan.