Vägen till en god hälsa

Hälsa

Må på topp under graviditeten

12527937-caring-and-loving-expectant-parents-holding-red-heart-on-abdomen

Graviditet kan vara en jobbig tid för vissa, andra har nästan inga symptom alls. Det finns dock massvis med knep som gäller alla graviditeten som ökar ditt välbefinnande under dessa nio månader: knep som inte bara påverkar hälsan, utan också förstärker självförtroendet. 

Kost

För att må bra gäller det att få sig alla näringsämnen. Du behöver inte äta för två dock, det är bara under de sista veckorna som man behöver öka på matintaget och bara med runt 300 kalorier. För det mesta kan kvinnor äta som vanligt, såvida man har bra matvanor. Tre mål om dagen och gärna någon frukt eller smörgås till mellanmål. Undvik att äta för mycket socker och fett, det är aldrig hälsosamt.

Motion

Var ute och rör på dig varje dag. Stretchning är inte att rekommendera eftersom dina ligament blir mer flexibla vilket kan leda till skador. Promenader, pilates, lätt stryketräning är bra för kroppen och kommer att förbereda dig inför förlossningen. Träna inte för att bli starkare eller snabbare. Träna för att behålla din styrka och snabbhet. Om du tränar hårt under graviditeten kommer det att få motsatt effekt, du eller barnet kan ta skada av det.

Huden

Att bli allt rundare kan tära på en dels självförtroende. Även fötter, bröst och händer sväller under graviditeten. Försök att ta hand om din hud för att minska dina bristningar och sprucken hud. Det finns speciella näringsrika krämer som hjälper hudens elasticitet vilken minskar bristningar man redan har och hämmar bildandet av nya.

Ömma och svullna fötter kan behöva hudkräm och en härlig fotmassage några gånger i veckan. Efter en dusch är det bra att smörja kroppen med babyolja, det är skonsamt mot kroppen och håller huden återfuktad i flera dagar.