Vägen till en god hälsa

Hälsa

Kosttillskott

shutterstock_260050448

Kosttillskott är något de flesta hört talas om, men vad är det som räknas som kosttillskott och vilka bör ta dessa?

De två främsta saker man talar om när man säger kosttillskott är vitaminer och mineraler, men även saker som aminosyror, essentiella fettsyror, växtextrakt, örter och till och med fiber kan säljas som kosttillskott.

Eftersom kosttillskott oftast är en väldigt koncentrerad form av ett ämne ska man alltid vara noga med att följa doseringen som anvisas på förpackningen. En del ämnen, som A-vitamin, kan faktiskt vara farligt om man får i sig för mycket.

För de allra flesta är kosttillskott inte nödvändigt, så länge man äter en balanserad kost får man i sig alla ämnen kroppen behöver. Men de som äter en mer begränsad kost, som vegetarianer och veganer, kan kosttillskott vara väldigt bra för att se till att kroppen får allt som behövs. Detta är även fallet för personer som har matallergier i en utsträckning eller annan.

Kosttillskott är idag något som är väldigt lättillgängligt, webbutiker och apotek säljer alla möjliga vitaminer och mineraler som kan hjälpa till att balansera kosten.

Det är dock bra att läsa på sig lite mer om de kosttillskott man tar för att se om det finns några potentiella biverkningar vid högre doser än rekommenderat. Livsmedelsverket har den mesta informationen man kan behöva kring de olika tillskotten, och specifika råd för kosttillskott för barn över två år och gravida kvinnor.

Många studier har visat att de som äter mycket frukt och grönsaker löper mindre risk för sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar men även en del former av cancer. Vad som dock är viktigt att påpeka att dessa risker sjunker inte när man äter kosttillskott. Den viktigaste lärdomen man kan ta från detta är att det går inte att kompensera en dålig kost med kosttillskott.